Crematie

Crematie houdt de verbranding van de overledene in. De assen die bekomen worden na crematie kunnen verschillende bestemmingen krijgen. Dit is afhankelijk van de wil van de overledene of nabestaanden.

Je hebt de keuze uit:

  • Begraving van de assen op de begraafplaats in een gewoon graf of op het urnenveld.
  • Bijzetting van de assen in het columbarium, in een grafkelder of in een urnenkelder op de begraafplaats.
  • Uitstrooiing van de assen op de strooiweide van de begraafplaats of in de Belgische territoriale zee.
  • Bewaring, begraving of uitstrooiing van de assen op een andere plaats dan de begraafplaats.

 

Bij het begraven, bewaren of uitstrooiing van de assen op een andere plaats dan de begraafplaats dat niet in eigendom is van de overledene of nabestaanden moet de eigenaar van het domein hiervoor toestemming geven. Het begraven, bewaren of uitstrooien mag echter niet gebeuren op een openbaar domein.

Indien de persoon die de zorg voor de as heeft zijn woonplaats verandert dan moet hij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente, waar de assen zijn begraven of bewaard, hiervan verwittigen.

Indien men niet langer de assen bewaart op een andere plaats dan de begraafplaats worden de assen door toedoen van de nabestaande die er de zorg voor heeft of zijn erfgenamen naar een begraafplaats gebracht om er begraven, in een columbarium bijgezet of uitgestrooid te worden. De assen kunnen ook uitgestrooid worden in de territoriale zee die aan het grondgebied van België grenst.

Crematorium Uitzicht

22 Gemeentebesturen hebben in de voorbije jaren samen geïnvesteerd in de ontwikkeling van een eerste gemeenschappelijke crematorium voor zuid-en midden-West-Vlaanderen. Ook de gemeente Vleteren heeft deze investering  mee gedragen. Alle verdere informatie op: www.crematoriumuitzicht.be.

Dienst Burgerzaken
Veurnestraat 4
8640 Oostvleteren
België
057 40 93 26
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
13:30 - 16:30
Enkel via afspraak