Reispaspoort

Een Belgisch reispaspoort is een document om je identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een reispaspoort nodig. Met een reispaspoort kan je naar alle landen van de wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa en ook naar de landen waarvoor de eID volstaat.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over je identiteit en nationaliteit, je handtekening en je foto bevat het ook je vingerafdrukken.

Het paspoort is:

 • zeven jaar geldig voor volwassenen
 • vijf jaar voor minderjarigen.

Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een reispaspoort dat nog minstens zes maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Vooraleer je vertrekt, ga je het best na welke reisdocumenten (externe link) je nodig hebt voor je bestemming. Je kan ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Voorwaarden

De pasfoto die je meebrengt moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O)(externe link). Het is belangrijk dat uw gezicht goed zichtbaar is. Je moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).

Als je pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kan je geen reispaspoort aanvragen!

De aanvraag moet steeds persoonlijk gebeuren. Het aanvraagformulier van een minderjarige moet steeds worden ondertekend door de minderjarige zelf (vanaf ongeveer 6 jaar) en door een van beide ouders.
De gemeente, de provincie, de ambassade of het consulaat kunnen altijd vragen dat de andere ouder eveneens zijn akkoord geeft. Ouderlijk akkoord kan eventueel ook op een afzonderlijk document.

Procedure

Belgen die in België wonen, vragen hun internationaal reispaspoort aan bij het gemeentebestuur van hun woonplaats. Belgen in het buitenland vragen hun reispaspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden. Uitzonderlijk, kan een reispaspoort ook bij de provinciebesturen aangevraagd worden door Belgen die niet zijn ingeschreven in een Belgische gemeente (en in het buitenland verblijven).

Vraag je paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van 5 à 10 werkdagen.

Er bestaat wel een spoedprocedure: als de gemeente de aanvraag voor 15 uur digitaal doorstuurt, kan het reispaspoort zelfs de werkdag na de aanvraag bij de gemeente worden afgeleverd. Die spoedprocedure is wel duurder.

Bedrag

De kostprijs van een reispaspoort is afhankelijk van de leeftijd en de gekozen procedure. Het reispaspoort kost:

 • Vanaf 18 jaar:

  • normale procedure €76
  • spoedprocedure     €251
 • Minder dan 18 jaar:

  • normale procedure €46
  • spoedprocedure     €251

Diefstal of verlies van reispaspoort

Werd je Belgisch reispaspoort gestolen? Of heb je deze verloren? Blokkeer deze dan onmiddellijk. Zo voorkom je de financiële gevolgen van een frauduleus gebruik (bijv.: een lening aangaan of een wagen op je naam huren, aankoop bij de post enz.).

Je kan 24/7 gratis bellen naar  DOC STOP op het nummer 00800 2123 2123. Het nummer is zonder prefix (0032) wereldwijd bereikbaar. Indien je dit nummer niet kan bereiken, dan kan je ook bellen naar +32 2 518 2123.

Na je telefoontje, is je reispaspoort ongeldig. Indien je deze nodig hebt om te reizen, vraag dan tijdig een nieuw reispaspoort aan bij de dienst Burgerzaken van je gemeentebestuur.

Doe ook aangifte bij je lokale politie of dichtsbijzijnde politiebureau. Je krijgt daarvan een attest, neem dit mee naar je gemeentebestuur wanneer je een nieuw paspoort aanvraagt.

Nodig

Voor de aanvraag hebt je volgende documenten nodig:

 • je identiteitskaart.
 • 1 recente kleurenpasfoto die voldoet aan de I.C.A.O. normen.
 • je oud reispaspoort (als u er een heeft) of een attest van verlies/diefstal van het reispaspoort (te verkrijgen bij de politie).
 • Eventueel Kids-ID voor minderjarige kinderen. De kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn.

Wet- en regelgeving

Dienst Burgerzaken
Veurnestraat 4
8640 Oostvleteren
België
057 40 93 26
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
13:30 - 16:30
Enkel via afspraak
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Allerheiligen
Gesloten
Allerzielen
Warning 1 november gesloten
Warning 2 november gesloten