Een tegen allen, allen tegen vallen

  • 12 april 2021

Eén tegen allen, West-Vlaanderen tegen vallen

Dit jaar blaast de Vlaamse Week van de Valpreventie 10 kaarsjes uit. Het wordt een heuse feesteditie. Zo strijden de 5 provincies en Brussel tegen elkaar onder de noemer 'Eén tegen allen, allen tegen vallen' in de grote valpreventiebattle. De winnaar mag zich een jaar lang de ‘beste valpreventieprovincie’ noemen.
Willen we in West-Vlaanderen de strijd winnen én valpreventie bij ouderen in de kijker zetten? Dan hebben we jouw hulp nodig!
Neem van 1 maart t.e.m. 25 april deel aan onderstaande uitdagingen. 

Wat houden de 4 uitdagingen in?

Week van de Valpreventie - uitdaging 2
1.     Met ‘in de smaak vallen’ spreken we alle koks en keukenprinsessen aan. Ga aan de slag met ingrediënten die vol vitamine D, eiwit en calcium zitten. Wat dacht je van een “vol-au-VAL”? 

Week van de Valpreventie - uitdaging 3
2.    Liever de beentjes strekken? Dan is ‘wandelen zonder vallen’ iets voor jou. Kies een route in je buurt en verzamel alle succes- en knelpunten tijdens je tocht. Het helpt onze provincie niet alleen om sterren te verdienen, we bezorgen deze formulieren ook aan de betrokken gemeente. Naast werken aan je gezondheid, help je ook de kwaliteit van de paden in je buurt in kaart te brengen. 

Elzenbekewandeling
De dienst toerisme Vleteren stippelde een toegankelijke route te Oostvleteren uit van 5 km: “De Elzenbekewandeling op wieltjes”.
Meer informatie op de site van Toerisme Vleteren.

 

Week van de Valpreventie - uitdaging 4

3. Zijn er in je kast slechts enkele ‘valveilige schoenen’ te bespeuren? Dan is ‘zet je beste beentje voor’ een ideale uitdaging. Maak een slinger van drie verschillende valveilige schoenen, neem een foto en stuur deze door. De provincie met de langste en creatiefste schoenenrij kan een ster verdienen.

Week van de Valpreventie - uitdaging 1
4. Start met de beweegfilm ‘start de week actief’. Download het filmpje en voer samen met je partner, familie … de oefeningen uit.

Waar vind je meer informatie?

Interesse?
Neem een kijkje op www.valpreventie.be/week-van-de-valpreventie.  

Waarom inzetten op valpreventie? 

Eén op drie 65-plussers komt minstens één keer per jaar ten val. Van de thuiswonende ouderen valt 33% jaarlijks – van de ouderen in een woonzorgcentrum komen jaarlijks meer dan 50% minstens één keer ten val. Zo’n val kan ernstige gevolgen hebben. Het vallen kan voorkomen worden als de onderliggende risicofactoren worden aangepakt. Enkele van deze risicofactoren zijn: 


•    verminderd evenwicht, spierkracht en mobiliteit 
•    ongezonde voeding 
•    onveilige omgeving
•    onaangepaste schoenen en pantoffels