Elektronische identiteitskaart (eID)

Beschrijving

Met een Belgische identiteitskaart kan je aantonen dat je ingeschreven bent in het bevolkingsregister van België en kan je in het buitenland (voornamelijk Europese Unie) je nationaliteit en identiteit bewijzen.

In de eID zit een microchip gebouwd waarmee je:

 • je identiteit online kunt bevestigen
 • documenten elektronisch kunt ondertekenen.

Sinds 1 maart 2014 is de geldigheidsduur van een eID 10 jaar (oudere kaarten blijven nog 5 jaar geldig). Je vindt de geldigheidsduur aan de voorzijde van je kaart.

Uitzondering is de eID voor jongeren van 12 tot 18 jaar, die maar 6 jaar geldig is. De eID voor personen vanaf 75 jaar is 30 jaar geldig.

Nadat u de aanvraag van uw EID heeft gedaan, ontvang je na 2 à 3 weken uw PIN/PUK code. Deze dien je mee te brengen naar het gemeentehuis om uw EID af te halen.

 • Je hebt je PIN-code nodig elke keer je je eID wilt gebruiken
 • Je hebt je PUK-code nodig om uw PIN-code de eerste keer in te stellen of als je je PIN-code niet meer weet, wilt wijzigen of deblokkeren.

Voorwaarden

Op de leeftijd van 12 jaar krijgt elke Belg automatisch een identiteitskaart. Kinderen die 12 jaar worden en nog een geldig Kids-ID hebben, ontvangen pas automatisch een eID op het moment dat hun kids-ID vervalt, ten laatste op de leeftijd van 14 jaar en 9 maanden.

Vanaf 15 jaar ben je ook verplicht om uw identiteitskaart altijd bij je te hebben.

Procedure

Vanaf de leeftijd van 12 jaar ontvangt je, van de gemeente waar je woont, automatisch een oproepingsbrief om je eID bij de dienst Burgerzaken van je gemeente aan te vragen.

Ook als de geldigheidsperiode van je eID verloopt, ontvangt je automatisch een oproepingskaart, om een nieuwe eID aan te vragen.

Je kan ook op eigen initiatief een eID aanvragen bij uw gemeente. Bijvoorbeeld:

 • als je eID verloren, gestolen of beschadigd is.
 • als je pasfoto niet meer gelijkend is.
 • als je van naam of geslacht verandert.
 • bij een inschrijving na verblijf in het buitenland of ambtelijke schrapping.

Je gaat vervolgens met je oproepingskaart, een recente pasfoto en je huidige identiteitskaart naar de dienst Burgerzaken van je gemeente. Een drietal weken later, ontvangt u dus de brief met PIN/PUK codes. De PIN code kan dan na activatie eventueel gewijzigd worden naar een persoonlijke code.

De pasfoto die u meebrengt mag maximaal 6 maanden oud zijn en moet voldoen aan de normen van de International Civil Aviation Organization (pdf). Het is belangrijk dat uw gezicht goed zichtbaar is. U moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).

Om de ‘elektronische handtekening’ te kunnen gebruiken, ontvang je in de brief ook een PIN-code en een PUK-code. Neem deze brief met de codes mee naar het gemeentehuis als je je eID afhaalt.  Je PIN-code kan je bij de afhaling nog wijzigen als je dat wenst.

Let op. Als Belg ben je altijd verantwoordelijk om je eigen identiteitsdocumenten te beheren. Hou daarom zelf de vervaldatum in het oog. Het is altijd mogelijk dat je oproepingskaart voor een nieuwe eID verloren is gegaan. Heb je drie weken voor de vervaldatum van uw eID nog geen oproepingskaart ontvangen? Vraag dan onmiddellijk zelf bij je gemeente een nieuwe eID aan.

In dringende gevallen kan je een spoedprocedure aanvragen met levering binnen twee of drie dagen. Let op hiervoor betaal je wel een hoge kostprijs.

Wat meebrengen

Bij de aanvraag van je eID breng je volgende zaken mee:

 • je oproepingsbrief
 • een recente pasfoto die aan de voorwaarden (externe link), vermeld op de oproepingskaart, voldoet
 • je huidige identiteitskaart of het vervangingsattest van de politie (bij verlies of diefstal – bijlage 12).

Is uw eID gestolenMeld de diefstal van uw eID eerst bij de politie van de plaats waar de diefstal heeft plaatsgevonden (of bij de lokale politie van uw gemeente) én daarna bij uw gemeente.

Bij het afhalen van je eID:

 • je oude identiteitskaart of het vervangingsattest (bijlage 12)
 • je brief die je thuis kreeg met de vraag om je identiteitskaart af te halen en waarop ook je PIN-en PUK-code vermeld staan.

Bedrag

EID € 19
EID Vreemdelingen (biometrische) € 22
Dringend € 87
Zeer dringend € 130
EID-Kids € 7
Dringend EID Kids € 87 (bij 2 EID Kids € 58/stuk)
Zeer dringend EID Kids € 130 (bij 2 EID Kids € 58/stuk

Werd je identiteitskaart gestolen? Of heb je deze verloren? Blokkeer deze dan onmiddellijk. Zo voorkom je de financiële gevolgen van een frauduleus gebruik (bijv.: een lening aangaan of een wagen op je naam huren, aankoop bij de post enz.).

Diefstal, verlies of vernietiging identiteitskaart

Procedure

Je kan 24/7 gratis bellen naar DOC STOP op het nummer 00800 21232123. Het nummer is zonder prefix (0032) wereldwijd bereikbaar. Indien je dit nummer niet kan bereiken, dan kan je ook bellen naar +32 2 5182123.

Je ontvangt een brief waarin je melding van verlies of diefstal wordt bevestigd.

Je doet ook zo snel mogelijk aangifte van verlies, diefstal of vernietiging. Dit kan je doen bij een politiedienst of bij de dienst Burgerzaken. De eventuele certificaten van je verloren of gestolen identiteitskaart worden opgeschort.

Op de dienst burgerzaken ka je na aangifte verlies, diefstal of vernietiging een nieuwe elektronische identiteitskaart aanvragen.

Voor meer info over DOC STOP kunt u surfen naar www.docstop.be (externe link) of de infobrochure downloaden.

 Wat meebrengen

 • een recente pasfoto die aan de opgelegde voorwaarden (externe link) voldoet
 • je attest van afgifte verlies, diefstal of vernietiging met pasfoto (bijlage 12), indien deze werd opgesteld door de politie;

Uitzonderingen

Als je door gezondheidsproblemen niet meer zelf naar de dienst burgerzaken kunt gaan, kan je een alternatieve aanvraagprocedure vragen. Neem daarvoor contact op met de dienst Burgerzaken.

057 40 00 99
bevolking@vleteren.be

Openingsuren:

Maandag tot vrijdag van 9u00 tot 12u30. Donderdagnamiddag van 13u30 tot 16u30.
Tweewekelijks op zaterdagvoormiddag open, data terug te vinden op de gemeentelijke site.

Meer info

eid.belgium.be/nl

Dienst Burgerzaken
Veurnestraat 4
8640 Oostvleteren
België
057 40 93 26
Gesloten
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
13:30 - 16:30
Enkel via afspraak
09:00 - 12:30
Enkel via afspraak
Gesloten