Nationale Veiligheidsraad 6 mei 2020

  • 7 mei 2020

Woensdag 6 mei 2020 is de Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, bijeengekomen om de nieuwe fase van de afbouwstrategie die op 11 mei van start gaat, te valideren, te vervolledigen en te verduidelijken. De experts hebben groen licht gegeven voor deze nieuwe fase naar aanleiding van een aantal gunstige criteria op dit moment, namelijk het aantal ziekenhuisopnames per dag, de gemiddelde trend van deze ziekenhuisopnames die lager is dan de voorgaande weken, het aantal bedden op intensieve zorg, testing en tracing. Deze criteria zullen een rol blijven spelen bij de geleidelijke afbouw.

Hoofdpunten die naar voor kwamen waren:

  • Winkels gaan vanaf maandag 11 mei - mits de nodige voorzorgsmaatregelen - weer open. 
  • Contactberoepen buiten de medische en paramedische zorg mogen hun activiteit voorlopig nog niet hernemen
  • Ook de markten worden in deze fase niet hervat. Alleen individuele marktkramen (food en non-food) worden opnieuw toegestaan, en dit door de lokale autoriteiten en op de gebruikelijke locaties. Zoals overal zal de veiligheidsafstand moeten worden gerespecteerd.
  • Om tegemoet te komen aan de eenzaamheid en de moeilijkheden die de fysieke afstand met zich meebrengt, heeft de Nationale Veiligheidsraad ook beslist om vanaf aanstaande zondag een beperkte uitbreiding van de sociale contacten toe te staan. Elk gezin mag dan thuis maximaal vier personen - altijd dezelfde - ontvangen.

 

De volgende fase van de afbouwstrategie is voorzien vanaf 18 mei. 

Lees meer op https://crisiscentrum.be/nl/news/afbouw-fase-1b-vanaf-11-mei-uitbreiding-van-de-sociale-contacten-en-opening-van-de-winkels