Stappenclash 2020

  • 28 april 2020

Vijftien gemeenten dagen elkaar uit voor stappenclash in coronatijden

Blijven bewegen, dat is nu meer dan ooit het motto. Vijftien Gezonde Gemeenten in Midden-West-Vlaanderen hebben die boodschap goed begrepen en dagen elkaar in mei uit in een ware stappenclash. Logo Midden-West-Vlaanderen, organisator van de – nu al zesde editie van de – regionale stappenclash, schenkt de wisselbeker en een fietstrapper aan de gemeente die de meeste stappen zet (ten opzichte van het totaal aantal volwassen inwoners).

Gezondheidswinst van 10.000 stappen

Wie 10.000 stappen per dag zet (of 8.000 stappen voor ouderen) heeft meer kans op een gezond gewicht, voelt zich beter in z’n vel en voelt zich ook fitter. Ga je voor stevig doorstappen, dan helpt je dat ook hart- en vaatziekten voorkomen.

Vijftien gemeenten

Heuvelland, Houthulst, Kortemark, Lendelede, Lichtervelde, Lo-Reninge, Mesen, Meulebeke, Moorslede, Pittem, Poperinge, Roeselare, Tielt, Vleteren en Wingene gaan de strijd aan. Elke gemeente heeft online een eigen groep waarbij inwoners zich aansluiten om deel te nemen. Het is de zesde keer dat Logo Midden-West-Vlaanderen de gemeenten in de regio laat clashen om de meeste stappen.

Niet vies van wat competitie?

Doet jouw gemeente mee aan deze clash? En kan wat competitie jou wel bekoren? Zet je beste beentje voor en doe in mei mee aan de regionale stappenclash. 10.000 stappen per dag (of 8.000 stappen voor 65-plussers), dat is de uitdaging. Hét ideale moment om nieuwe gewoontes te creëren.

 

Hoe ga je te werk?

  1. Deed je al eens mee en werd je dus eerder al lid van de groep van jouw gemeente? Geef dan van 1 tot 31 mei je gezette stappen in op www.10000stappen.be.

  2. Doe je voor de eerste keer mee? Ga naar www.10000stappen.be, registreer je profiel en word vervolgens lid van de groep van jouw gemeente. Je vindt deze groep via ‘Zoek een groep’. Geef voor elke dag in mei je gezette stappen in.

Stappen tellen

Installeer een app op je smartphone om stappen te tellen, maak gebruik van een activity tracker (zoals Fitbit, Garmin, Polar …) of kies voor een klassieke stappenteller (Yamax, Omron …) die je ter hoogte van je heup draagt. Op www.10000stappen.be vind je via ‘Hoe tel ik mijn stappen’ een overzicht van mogelijkheden en verkooppunten.

Zet je beste beentje voor

Stappen kan je overal, maar in coronatijden moet je je aan een aantal maatregelen houden. Zet je stappen thuis, of trek erop uit in je buurt. Doe het alleen, met je gezin of met één (vaste) vriend. Eén ding is zeker: élke stap telt, voor jouw gemeente, maar zeker ook voor je gezondheid.

10 minuten-regel

Met de 10 minuten-regel voeg je een activiteit toe waarbij de stappenteller minder bruikbaar is, zoals bij fietsen, fitnessen en het uitvoeren van buik-, bil- en armspieroefeningen. Elke 10 minuten fietsen levert je 1.500 stappen op. Haal die hometrainer dus maar van onder het stof vandaan!

 

Stap je gemeente naar de overwinning

De gemeente die in mei de meeste stappen zet, ontvangt de wisselbeker en een fietstrapper om te installeren aan een bestaande zitbank (zie foto). VTI Diksmuide maakt deze fietstrapper al sinds 2015 in opdracht van het Logo.

Sommige gemeenten voorzien ook prijzen voor inwoners. Houd de website en Facebookpagina van je gemeente dus in de gaten.

Volg de stappenclash via www.logomiddenwvl.be/stappenclash. Je vindt er elke vrijdag de tussenstand.