Veiligheidsraad 13 mei: opstart fase 2

  • 14 mei 2020

Op woensdag 13 mei is de Nationale Veiligheidsraad (NVR) uitgebreid met de ministers-presidenten bijeengekomen. De NVR heeft op basis van het verslag van de experts van de GEES beslist om vanaf 18 mei fase 2 van het afbouwplan op te starten.

 

Belangrijkste punten van deze Veiligheidsraad:

  • Geleidelijke heropstart van de lessen voor bepaalde leerlingen in het basis- en secundair onderwijs onder strikte organisatorische voorwaarden. De kleuterscholen blijven in dit stadium gesloten.

  • Musea en culturele bezienswaardigheden – historische gebouwen en monumenten, kastelen, citadellen - kunnen vanaf 18 mei weer open , op voorwaarde dat ze een online of telefonisch ticketingsysteem opzetten en de nodige maatregelen nemen om te vermijden dat het te druk wordt. 

  • Contactberoepen in deze fase hun activiteit kunnen hernemen, onder bepaalde voorwaarden. Zo moeten ze werken op afspraak, een mondmasker of mondneusbescherming dragen (personeel en klanten) en moeten ze de veiligheidsafstand tussen de klanten respecteren.

  • Markten met maximaal 50 kramen mogen terug opstarten, er moet een circulatieplan worden opgesteld en de marktkramers en personeel dienen verplicht een mondmasker te dragen. Klanten wordt sterk aangeraden een mondmasker te dragen.

  • Dierenparken mogen heropenen onder bepaalde voorwaarden.

  • Reguliere sporttrainingen en -lessen in de buitenlucht en in clubverband mogen worden hervat, als ze de veiligheidsafstand respecteren en als er een coach aanwezig is. Maximaal 20 personen per groep toegestaan.

  • Huwelijken en begrafenissen kunnen, indien aan de voorschriften van social distancing kan voldaan worden, een maximum van 30 personen ontvangen. Contacteer in het kader van huwelijken steeds de dienst Bevolking voor de richtlijnen van uw gemeente.

De hieropvolgende stap in het afbouwplan zal niet vóór 8 juni plaatsvinden. En na fase 3 zullen er nog meer fases volgen. Er zijn veel activiteiten die weer opstarten en dat heeft een impact op de contacten tussen mensen. Het is de bedoeling om mensen gespreid in de tijd hun gewoontes weer te laten opnemen, om dat zo veilig mogelijk te kunnen doen.

Meer informatie over de aanpassingen van de maatregelen in fase 2 lees je op: https://crisiscentrum.be/nl/news/afbouw-opstart-van-fase-2-vanaf-18-mei